Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
TAPIR
Corver Radio 2
Enigma
APRS
EPPO
Corver Radio 1
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Enigma-E Bouwpakket
Tijdelijk uitverkocht

Tijdens de 2e wereldoorlog maakte het Duitse leger gebruik van de Enigma codeermachine voor het vercijferen van vrijwel alle radioverkeer. Destijds dachten de Duitsers dat deze code onbreekbaar zou zijn, maar de recente geschiedenis heeft ons geleerd dat ze het bij het verkeerde eind hadden. Voorafgaand aan de 2e wereldoorlog lukte het de Polen om een groot deel van het Duitse radioverkeer af te luisteren en te ontcijferen. Tijdens de oorlog waren het vooral de Britten die op grote schaal de Duitse berichten wisten te onderscheppen. Algemeen wordt nu aangenomen dat deze grootschalige 'kraakoperatie' de oorlog met zo'n 2 jaar heeft bekort.

Ofschoon er in totaal zo'n 40.000 Enigma machines zijn gebouwd, zijn de meeste ervan tijdens of na de oorlog verloren gegaan. De exemplaren die nog over zijn, zijn meestal in een museum te vinden, zoals in Bletchley Park, de plaats waar de Britse inlichtingendienst tijdens de 2e wereldoorlog een zeer groot deel van het Duitse radioverkeer wist te ontcijferen.
 
Elektronische variant
Wie eenmaal een Enigma in het echt heeft gezien, wil er een hebben. Echter, gezien het geringe aantal machines dat nog over is, en de hoge prijs die daarvoor betaald moet worden, is dat voor de meesten van ons niet haalbaar. En daarom is er nu een bouwpakket van een elektronische variant van de Enigma: de Enigma-E. Deze is volledig compatible met een echte Enigma en kan er dus ook berichten mee uitwisselen. EUR 150.

 Prijslijst
  
Behuizing
Niet meer leverbaar

Wie eenmaal besmet is geraakt met het Enigma-virus, zal het bouwpakket ook graag willen onderbrengen in een geschikte behuizing. Omdat de meeste elektronica hobbyisten nu eenmaal niet zo handig zijn met hout, hebben wij u dat werk uit handen genomen en kunnen wij vanaf 1-1-2011 een echte eikenhouten kist voor de Enigma-E aanbieden. U dient deze nog wel wat na te bewerken, maar alle zaag, schaaf en lijmwerkzaamheden zijn al voor u gedaan. Ook de scharnieren en de haakjes zijn al aanwezig. Helaas zijn deze kistjes niet meer leverbaar.
  

 
Uitbreidingspakket
Ter gelegenheid van de 5e verjaardag van de Enigma-E, is een nieuw bouwpakket uitgebracht. Het betreft een elektronische variant van de Enigma UhrBox die in 1944 door het Duitse leger werd toegevoegd aan de Enigma, in een poging hun berichten beter te beveiligen. De UhrBox-E is compatible met de echte UhrBox en kan direct op de Enigma-E worden aangesloten. Het pakket bestaat uit een professionele printplaat, alle elektronische onderdelen en een zeer uitgebreide bouwhandleiding, waarin ook de geschiedenis van de UhrBox wordt beschreven.   

 
Links


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Tuesday, 02 July 2013 - 21:44 CET.