Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
TAPIR
Corver Radio 2
Enigma
APRS
EPPO
Corver Radio 1
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Géén support voor EPPO
Het onderstaande project stamt uit 2007. Het betreft een low-cost PIC programmer die eenvoudig zelf kon worden gebouwd. De printplaat voor dit bouwpakket is destijds door Marc Simons (PE1RRT) ontworpen en de bijbehorende software door Dolf Spoort (PA3EGT). Door het plotseling overlijden van Dolf Spoor in maart 2010, kunnen wij helaas geen ondersteuning voor dit bouwpakket meer bieden. De source-code van het project was in het bezit van Dolf en is helaas na zijn overlijden verloren gegaan.
 
EPPO - een low-cost PIC-programmer
PIC microcontrollers worden vaak ingezet voor eenvoudige besturingen. Ze zijn goedkoop, goed verkrijgbaar en relatief eenvoudig te programmeren. Vandaar dat we ze dan ook vaak tegenkomen in zelfbouwprojecten.
 
Regelmatig bereiken ons verzoeken om een bouwpakket uit te brengen waarmee het mogelijk is om op eenvoudige wijze een PIC microcontroller te programmeren. Dolf Spoor -PA3EGT- en Marc Simons -PE1RRT- gingen aan de slag en het resultaat is het EPPO bouwpakket dat te koop is voor 25 Euro.

Meest recente versie van de software
De meest recente versie van de software vindt u onder aan deze pagina. Zorg ervoor dat u altijd de nieuwste software heeft.
  
Klik voor een grotere afbeelding

 
Lees de snelstart-handleiding van Ben Emons
Sommige mensen komen er na het openen van de doos van het EPPO-bouwpakket achter dat alle instructies op de CD staan en niet op papier. Ben Emons, PB2BN, is zo vriendelijk geweest een korte instructie op papier te zetten en die als Word-file beschikbaar te stellen. Kijk onder Download en lees deze instructies voordat u aan de slag gaat.
 
Onderstaande tekst is afgeleid van een artikel dat Eric Post -PE1MIX- schreef in Electron van maart 2007:
Het EPPO-project is in eerste instantie een initiatief van Dolf Spoor -PA3EGT- en is bedoeld als tool om hobbyisten een zetje te geven om PIC-processoren in de programmeertaal C te gaan programmeren. Voor veel belangstellenden zal dit misschien te hoog gegrepen zijn, maar de hardware nodigt ook uit om eens 'gewoon' met PIC processoren te gaan stoeien.

Het door Dolf aangedragen ontwerp is vervolgens door Marc Simons -PE1RRT- hardwarematig uitgewerkt. Dolf schreef tevens de bijbehorende programmeer-software. Het complete bouwpakket kost 25 Euro. Daarvoor krijg je een professioneel vervaardigde printplaat (dubbelzijdig), alle onderdelen, een CD-ROM met de benodigde software en achtergrondinformatie en zelfs de benodigde seriële kabel. Geïnteresseerde amateurs hebben met dit pakket én de gratis MPLAB-software van Microchip een goede en leuke ontwikkel- en testomgeving.

De programmer is via scripts geschikt te maken voor de meeste PIC-processoren. Zoals nu aangeboden, is de programmer direct geschikt voor de 12F629 en de 12F675 en later ook voor de 16F84, Dit zal in de toekomst uitgebreid worden. De (oude) 16F84 is een in veel amateurontwerpen toegepaste processor en de 12F629 en 12F675 zijn leuke experimenteer-processoren die voor allerlei toepassingen ingezet kunnen worden. Wij adviseren om de 16F84 niet meer in te zetten voor nieuwe ontwerpen. Hét alternatief hiervoor is de 16F627A (Vergeet niet de ERRATA hiervan te lezen).

Een PIC 12F675 is bij de prijs inbegrepen. Dit is een 8-pins processor met uitgebreide mogelijkheden. Van de 8 pinnen zijn er 6 voor I/O in te zetten en deze kunnen voldoende stroom leveren om direct een LED te laten branden. Verder heeft deze krachtpatser een analoge comparator aan boord, een 10-bits A/D converter en een 16-bits timer. De processor kan lopen op een interne klok van 4MHz en is extern te klokken tot 20MHz. De 12F629 is de kleine broer van de 12F675, echter zonder A/D convertor. Gezien het geringe prijsverschil zal deze door ons niet vaak gebruikt worden.
  Lees het volledige arikel uit Electron maart 2007

Update 30 april 2007:
Op dit moment is het script voor de 16F84 nog niet gereed, zodat u deze processor nog niet met de EPPO kunt programmeren. We hopen dit script binnenkort beschikbaar te hebben.
 
De hardware
Zoals je in deze afbeelding kunt zien, is EPPO opgebouwd op een professionele printplaat, die uit twee delen bestaat. Het linkerdeel is de programmer en het rechterdeel is een demoschakeling. De twee delen kunnen van elkaar los worden gebroken.
 
De programmer bestaat uit een seriële interface (links) en een programmeer interface (de lege sockets en een header). Processoren kunnen in één van de sockets worden geprogrammeerd. Daarnaast is het ook mogelijk om in-circuit te programmeren.

Klik op de afbeelding voor een close-up.
  
EPPO printplaat

 

 
De software
Wissen van de PIC controller
  
Laden van de software
  
Programmeren van de PIC
   Hiernaast enkele vensters zoals deze door de programmeer-software worden gepresenteerd. Klik op de afbeeldingen voor een close-up.

Meer informatie over de software in het april- en meinummer van Electron (zie hieronder).
 
Meer informatie in Electron april/mei 2007
In het aprilnummer van Electron staat een uitgebreid artikel over het gebruik van de EPPO-software, eveneens van de hand van Eric Post. In dat artikel wordt ingegaan op het gebruik van de EPPO-programmer en de software. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe de EPPO-software en de MPLAB-ontwikkelomgeving moeten worden geïnstalleered. Tevens wordt een programma behandeld om twee LEDs te laten knipperen. Met die informatie moet het daarna mogelijk zijn om zelf het programma te wijzigen en uit te breiden. Een vervolg op dit artikel staat in het meinummer van Electron (zie hieronder).
 
Download

Nieuwste versie van de software (6 maart 2008) (417KB ZIP file)
Recent hebben we wat verbeteringen aangebracht aan de scripting-tool binnen Eppo. Aldus hebben wij een nieuwe ZIP samengesteld die u het beste kunt gebruiken om EPPO zo optimaal als mogelijk te gebruiken, in elk geval voor de PIC12F675. Wij adviseren om oude software niet meer te gebruiken, omdat de commentaren binnen de nieuwe scripts een stuk beter zijn dan de oude. Zie het Leesmij.txt bestand in de ZIP-file.

Montage-tips en snelstart-handleiding (28KB DOC file)
Een word-file met daarin enkele handige instructies van Ben Emons, PB2BN, zie zeer goed van pas kunnen komen wanneer u na het uitpakken van de EPPO direct aan de slag kunt.

Aankondiging in Electron (62KB PDF file)
Dit is het artikel dat in het maartnummer van Electron is verschenen (1 pagina). In dit artikel wordt het bouwpakket van de EPPO aangekondigd. De site wordt bijgehouden door Dolf, PA3EGT.

Uitgebreid artikel in Electron April 2007 (337KB PDF file)
Dit is het vervolg op het bovenstaande artikel. In dit artikel wordt de EPPO uitgebreid beschreven en worden tevens enkele software-projecten behandeld.

Vervolg op het bovenstaande artikel in Electron Mei 2007 (163KB PDF file)
Dit is het vervolg op het bovenstaande artikel. In dit artikel wordt de EPPO uitgebreid beschreven en worden tevens enkele software-projecten behandeld.

Datasheet PIC 12F629 en 12F675 (3MB PDF file)

Datasheet PIC 16F84 (495KB PDF file)
Dit is een wat oudere processor die je nog steeds vaak in amateur-ontwerpen tegenkomt. Voor nieuwe projecten adviseren wij de (goedkopere) 16F627 (zie hieronder).

Datasheet PIC 16F627A (3MB PDF file)
Dit is het beste alternatief voor de (oude en duurdere) 16F84. Vergeet niet de ERRATA te lezen.

Schema van de EPPO programmer (160KB PDF file)

Voorbeeldprogramma 'knipper.asm' (10KB ASM file)
Dit is het programma dat in het April-nummer van Electron 2007 door Eric Post werd behandeld.

Nog een voorbeeld: 'knip_all.asm' (18KB ASM file)
Dit is een variant op het bovenstaande programma. Het is een looplicht dat alle LED's na elkaar laat branden. Met dit programma werd door Eric gedemonstreerd tijdens de Radiovlooienmarkt 2007 in Rosmalen.


Links
  • De speciale EPPO website
    Dit is de speciale (engelstalige) website waarop altijd de meest recente versie van de EPPO software te vinden is. Tevens vindt je hier het laatste nieuws over het EPPO project.
  • Meer informatie over PIC-microcontrollers
    Elders op deze website hebben we meer informatie over de PIC microcontrolers verzameld. Hier staan nog meer datasheet, voorbeeldprogramma's en links naar andere sites.


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 10:15 CET.