Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Zelfbouw
Humor
Heathkit
Geheime Berichten
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Geheime Berichten
Deze expositie is afgelopen

Tijdens de zomermaanden was museum Jan Corver gesloten. En dat was niet zonder reden. De afgelopen negen jaar was onze collectie sterk uitgebreid, maar was de inrichting van onze tentoonstellingsruimte in Budel nauwelijks veranderd. Reden om het museum een grondige opknapbeurt te geven en een nieuwe - tijdelijke - expositie in te richten. En dat is gelukt. Vanaf zaterdag 4 oktober zijn we, tot tot en met 28 februari 2009, iedere zaterdag geopend en kunt u de expositie Geheime Berichten komen bekijken.

De expositie is samengesteld met objecten uit de eigen verzameling van het museum, aangevuld met een groot aantal objecten van andere musea en verzamelaars. Het omvat de periode vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden, waarbij uiteraard een belangrijke plaats is ingeruimd voor de Koude Oorlog. Bovendien is een deel van de apparatuur werkend opgesteld en zijn onze medewerkers graag bereid e.e.a. aan u te demonstreren.

Het museum is voor deze gelegenheid verdeeld in drie 'gebieden' waarin steeds een tijdvak wordt behandeld. De apparatuur is veelal in chronologische volgorde opgesteld, waardoor u snel een goed historisch inzicht zult krijgen. Hieronder een kort overzicht van wat u zoal kunt verwachten.
  
Klik hier om de website van het Crypto Museum te bezoeken

 
Tweede wereldoorlog
Ondanks het feit dat de Tweede Wereldoorlog inmiddels al meer dan 60 jaar achter ons ligt, blijft het veel mensen bezig houden. Niet in de laatste plaats door de grote sprong die de techniek in die tijd heeft gemaakt. Daarnaast is de Tweede Wereldoorlog nog steeds een bron van inspiratie voor de filmindustrie, waardoor het voor jong en oud een interessante periode is gebleven.

In het museum ziet u bijvoorbeeld apparatuur die door het verzet werd gebruikt voor het versturen van geheime informatie naar de Nederlandse regering in Engeland. Maar u ziet ook de apparatuur die zowel door de Duitsers als door de geallieerden werd gebruikt voor het versturen van gecodeerde berichten. Wie heeft er niet gehoord van de beroemde Duitse Enigma machine? Welnu, van die Enigma machine kunnen we u drie verschillende unieke exemplaren laten zien. Maar dat is niet het enige. Ook de zeer zeldzame Duitse Siemens Geheimschreiber is aanwezig, evenals de vaak minder bekende apparaten die door de geallieerden werden gebruikt, zoals Hagelin en Sigaba.
  

 
Tijdens de oorlog luisterden veel mensen naar de programma's van Radio Oranje die via de BBC werden uitgezonden. Omdat het bezit van radio's in die tijd was verboden, maakten veel mensen gebruik van zelfgebouwde kleine radio-ontvangers die goed moesten worden verborgen. Een aantal van deze amateurradio's kunt u in het museum zien. Om het illegaal luisteren naar de BBC moeilijker te maken, gebruikten de Duiters een aantal sterke stoorzenders die tijdens de programma's van Radio Oranje werden ingeschakeld. Eén van die stoorzenders kunt u nu met eigen ogen in het museum aanschouwen.
 
Koude Oorlog
De periode van de Koude Oorlog werd gekenmerkt door grote politieke en militaire spanning tussen Oost en West. Afluisteren, opsporen, spionage en contra-spionage waren aan de orde van de dag en zijn in de loop van de tijd het onderwerp geweest van menige speelfilm.

In het museum ziet u bijvoorbeeld een aantal spionage-zendontvangers van Russische makelij die in het westen door spionnen en agenten werden gebruikt voor het doorgeven van berichten aan Moskou. Ook in Nederland zijn destijds dergelijke apparaten aangetroffen en in beslag genomen. Agenten maakten soms gebruik van radio-apparatuur die onder de kleding was verborgen en de tegenpartij ontwikkelde op hun beurt weer apparatuur voor het opsporen van dergelijke apparaten.
  
  
In de expositie ziet u een grote verzameling van spionage-apparatuur van o.a. Russische, Engelse en Amerikaanse makelij, zoals spionage-zendontvangers, spionage-camera's, observatie-apparatuur en apparatuur voor het opsporen van de geheime zenders van vijandelijke agenten. Daarnaast ziet u crypto-apparatuur zoals de Russische Fialka (hiernaast afgebeeld) en de Zwitserse NEMA, die duidelijk zijn afgeleid van de Duitse Enigma, maar ook moderne apparatuur voor het versleutelen van berichten.
 
Om het opsporen van geheime zenders te bemoeilijken, werd in veel gevallen gebruik gemaakt van snelzenders. Dat zijn apparaten waarin de gecodeerde boodschap vooraf wordt vastgelegd. Vervolgens worden deze berichten in slechts enkele seconden uitgezonden, waardoor de zender niet of nauwelijks kan worden uitgepeild.
 
Moderne apparatuur
Over 'geheime' apparatuur die op dit moment wordt gebruikt kunnen we natuurlijk weinig zeggen omdat het meeste daarvan nog steeds geclassificeerd is. Wel kunnen we een tipje van de sluier oplichten en kunnen we u apparatuur laten zien die tot voor kort door overheid, leger en bedrijven werd gebruikt. Een aantal van deze apparaten is nog niet eerder aan het publiek getoond.   

 
Uitgebreide openingstijden
Zoals u wellicht weet is het museum normaal gesproken alleen open op de eerste en derde zaterdag van iedere maand. Echter, om iedereen in de gelegenheid te stellen deze tijdelijke expositie te bezichtigen, zijn we tot en met 28 februari 2009 ieder zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Daarnaast bestaat voor scholen en andere groepen de mogelijkheid om de tentoonstelling buiten de reguliere openingstijden te bezichtigen. Maak daarvoor een afspraak met de conservator.
 
Persbericht
Ter gelegenheid van de expositie Geheime Berichten heeft Museum Jan Corver op 1 oktober 2008 een persbericht uitgegeven van bovenstaande strekking. Redakties, webmasters en andere geïnteresseerden kunnen dit persbericht downloaden via de onderstaande link. Het persbericht is beschikbaar als een PDF bestand, maar ook als 'platte tekst'. Tevens is een hoge-resolutie afbeelding beschikbaar van een Duitse Enigma machine. Deze kan desgewenst rechtenvrij bij het persbericht worden afgedrukt. Gebruik van deze afbeelding voor een ander doel dan dit persbericht is, zonder voorafgaande toestemming, niet toegestaan.


 Persbericht 25-11-2008 (PDF bestand)  
 Persbericht 25-11-2008 (platte tekst)  
 Hoge-resolutie afbeelding Enigma machine

Oudere persberichten:
 Persbericht 1-10-2008 (PDF bestand)
 Persbericht 1-10-2008 (platte tekst)
 Persbericht als PDF bestand (Engels)
  
Klik voor hoge resolutie

 
Impressie
Onderstaand enkele foto's van de nieuwe expositie. Klik op de foto's voor een afbeelding in hoge resolutie. Gebruik van deze foto's is, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming, niet toegestaan.
Klik voor hoge resolutie Entree Klik voor hoge resolutie Codeermachines Klik voor hoge resolutie Russisch spul Klik voor hoge resolutie Koude Oorlog Klik voor hoge resolutie Spionage
Klik voor hoge resolutie Enigma Klik voor hoge resolutie Enigma close-up Klik voor hoge resolutie Stoorzender Klik voor hoge resolutie B2 spy-set Klik voor hoge resolutie Type 3/Mk II
Klik voor hoge resolutie Russische Fialka Klik voor hoge resolutie M-190 crypto Klik voor hoge resolutie Geheimschreiber Klik voor hoge resolutie Hagelin

 
Video-impressie

Video-impressie door Crypto Museum

Video-impressie door Dolf Spoor

 
Links
  • Crypto Museum
    Deze tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met het Crypto Museum uit Eindhoven. Op de site van het Crypto Museum is veel achtergrondinformatie over de apparatuur te vinden.

  • Foto-impressie van Edwin Vos, PA3GVQ
    Op de eerste openingsdag maakte Edwin Vos, PA3GVQ, de eerste foto's van de nieuwe expositie.


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 11:19 CET.