Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Zelfbouw
Humor
Heathkit
Geheime Berichten
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
De bouwpakketten van...

Deze expositie is afgelopen

Na de successvolle expositie Geheime Berichten was het museum van 1 maart tot 6 juni 2009 gesloten. Deze periode werd gebruikt om de zeldzame stukken schoon te maken en op te bergen. Bovendien waren veel objecten geleend van andere musea en privé-verzamelaars. En die moesten natuurlijk allemaal weer worden geretourneerd. De tijd dat het museum gesloten was, is bovendien gebruikt om weer een spiksplinternieuwe tentoonstelling voor u samen te stellen.
  
Dit keer geen spectaculair onderwerp, maar wel eentje met nostalgische trekjes: de bouwpakketten van Heathkit. Wie kent ze niet, die blauwe kastjes met daarin de zelfgebouwde zender of ontvanger. Hele generaties zijn opgegroeid met deze betaalbare zelfbouwapparatuur. Een groot deel van die bekende en minder bekende sets, zijn in de nieuwe expositie te zien. Wat te denken van de loodzware RX-1 (Mohawk) ontvanger en de bijbehorende TX-1 (Apache) zender. Of de serie 'lunch-boxes', als de Twoer, de Sixer en de Tener, voor respectievelijk de 2, 6 en 10 meter band. Een deel van de apparatuur is zelfs werkend opgesteld en voor de gelegenheid is ook het museum-zendstation, PI9JC, uitgerust met Heathkit apparatuur.

Naast zend- en ontvangapparatuur, ontwikkelde Heathkit ook een hele reeks meetapparatuur, zoals multimeters, grid-dippers, toongenerators, frequentiecounters, staandegolfmeters, voedingen, enz. Stuk voor stuk apparaten die zeer geliefd waren bij radio-amateurs en elektronica-kuntselaars. Ook van deze meetapparatuur is een aardige collectie bijeen gebracht, die goed laat zien welke evolutie de bouwpakketten van Heathkit in de tijd hebben doorgemaakt. Er zijn zelfs kits die nog niet gebouwd zijn en die hebben we naast een gebouwd exemplaar gelegd, zodat u kunt zien aan welke hoge kwaliteitsnormen de Heathkit-spullen voldeden.

  
   Lang niet iedereen weet dat Heathkit, naast radio- en meetapparatuur, ook huishoudelijke apparatuur ontwikkelde. Zoals gitaren, versterkers, digitale klokjes en alarmsystemen. En slechts weinigen weten zich te herinneren dat Heathkit aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van de moderne huiscomputer. Al in 1977, ruim voordat de huidige PC op de markt verscheen, bracht Heathkit een bouwpakket uit van een echte computer: de H8. Een computer die bovendien ook nog uitbreidbaar was. En ook die computer staat in het museum werkend opgesteld. Tesamen met een reeks randapparatuur uit dezelfde periode.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan snel eens langs in het museum en zie hoe het ooit was. En als u vragen heeft, stel ze dan gerust. Onze medewerkers staan u graag te woord. Misschien komen er weer oude herinneringen bij u naar boven. Ook dan bent u van harte welkom en horen wij graag uw verhalen bij de verschillende apparaten. Hieronder ziet u een paar foto's van de nieuwe tentoonstelling zodat u alvast een indruk kunt krijgen. Klik op de foto's om ze uit te vergroten.
 
Seinsleutel Zenders etc. Shack PI9JC Mmeetapparatuur Dipper
DX-serie SBA-300-4 H8 Exploded H8 computer

Links


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Thursday, 22 November 2012 - 15:39 CET.