Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Microchip
PDF Formaat
APRS
ATV
HF
HELL
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
APRS - Automatic Position Reporting System
Steeds meer zendamateurs maken gebruik van APRS om via een radioverbinding zijn of haar positie uit te zenden en die van anderen te registreren. APRS kan met relatief weinig componenten worden gerealiseerd en een groot deel daarvan is goedkoop in de 2e-hands markt verkrijgbaar. In principe hebt u de volgende zaken nodig:
  • GPS antenne
  • GPS ontvanger
  • Mobilofoon (2m of 70cm)
  • Modem (bijvoorbeeld TinyTrak of KF161 Tracker)

Allereerst dient u de beschikking te hebben over een (vrije) set die bij voorkeur niet voor spraak wordt gebruikt. Momenteel verkoopt het museum Bosch KF161 mobilofoons die zeer geschikt zijn voor APRS en bovendien zeer goedkoop zijn. Volg de onderstaande link voor meer informatie.

Daarnaast is een modem nodig dat de benodigde gegevens kan verzenden en ontvangen in het AX25 protocol dat ook voor Packet Radio wordt gebruikt. Een veel gebruikt zelfbouw modem is de zgn. TinyTrak (zie onderstaande link).

Vaste stations kunnen met het bovenstaande volstaan en kunnen hun positie 'vast' inprogrammeren. Mobiele stations dienen te beschikken over een GPS ontvanger met bijbehorende antenne.
 
Mobiel APRS
In dit schema is aangegeven wat in grote lijnen nodig is voor een aktief APRS station. Aan de linkerzijde zien we de GPS antenne die de signalen van een aantal satellieten tegelijkertijd ontvangt. Het is belangrijk dat de antenne zo vrij mogelijk wordt opgesteld, zodat deze zoveel mogelijk satellieten kan 'zien'. Een groter aantal satellieten zal een grotere nauwkeurigheid opleveren in de berekende positie van de ontvanger.   

De antenne geeft de signalen door aan de GPS ontvanger die deze vergelijkt en op die manier zo nauwkeurig mogelijk de positie van het station berekent. De ontvanger geeft de gevonden positie in NMEA formaat door aan het modem die deze vervolgens in het AX25 protocol via de transceiver uitzend op de 2m of 70cm band.
 
GPS Antenne

Uiteraard moet de GPS ontvanger worden voorzien van een geschikte antenne. Ofschoon er diverse ontwerpen in omloop zijn voor een (passieve) zelfbouwantenne, is het toch aan te bevelen om hiervoor een kant-en-klaar actief exemplaar te gebruiken. Deze antennes leveren een aanzienlijk sterker signaal en zijn vaak zeer klein, waardoor ze gemakkelijk op of in een auto kunnen worden weggewerkt.
 
Het museum beschikt over een geringe hoeveelheid nieuwe Trimble GPS antennes die voor een sympathieke prijs beschikbaar zijn. Deze actieve antennes worden via de coaxkabel gevoed met 5 Volt en kunnen direct worden aangeloten op bijvoorbeeld de Lassen II ontvanger (zie onder).

 Prijslijst
  

 
GPS ontvanger

Een GPS ontvanger die zeer geschikt is voor APRS is de Trimble Lassen-II module die regelmatig op rommelmarkten opduikt. Deze module kan direct worden aangesloten op een Trimble GPS antenne en beschikt over een RS232 uitgang die direct op een TinyTrak modem kan worden aangesloten.
 
Hiernaast een afbeelding van deze GPS ontvanger. Dergelijke ontvangers zijn op diverse radiomarkten te koop en bevinden zich o.a. in de afgedankte taximeters van de Taxicentrale Amsterdam (TCA).

 Meer informatie over Trimble Lassen-II module
 Trimble aktieve antenne
 Algemene informatie over GPS
 Datasheet
  

 
Modem (TinyTrak)

Een modem is vereist voor het koppelen van een GPS ontvanger en de transceiver. De digitale informatie die door de GPS ontvanger wordt afgegeven (positie) wordt door het modem omgezet in het AX25 protocol dat ook voor Packet Radio wordt gebruikt. Kleine versies van deze modems worden verkocht onder de namen TinyTrak en KF161 Tracker. KF161 Tracker is een zeer kleine APRS interface die in vrijwel elke set kan worden ingebouwd. Het modem is opgebouwd rond een PIC microcontroller en zorgt voor de koppeling tussen de set en de GPS ontvanger (en evt. een PC).
 
Bedenk wel dat het een zeer eenvoudig modem is dat slechts een beperkt deel van het AX25 protocol ondersteunt, waardoor het alleen bruikbaar voor het uitzenden van de positie van een station en niet voor het ontvangen ervan. Anders gezegd: KF161 Tracker kan slechts in één richting worden gebruikt. Voor het ontvangen van APRS informatie dient een andere oplossing te worden gekozen (zie onder).

 Bouwpakket van de KF161-Tracker
 Meer informatie over TinyTrak
 DOS configuratie voor TinyTrak
 Mac configuratie voor TinyTrak
 MIC-E versie van TinyTrack
  

 
Transceiver voor APRS

Wie permanent gebruik wil maken van de mogelijkheden die APRS biedt, doet er verstandig aan een aparte set hiervoor te reserveren. Dit kan zowel een 2m als een 70cm set zijn. Via het museum zijn goede gebruikte mobilofoons en portofoons te koop die zeer geschikt zijn voor APRS toepassingen. Met name de Bosch KF161 is zeer geschikt hiervoor en het museum beschikt over een ruime hoeveelheid van deze apparaten die inmiddels reeds van het juiste kristal zijn voorzien.

 Bosch KF161 APRS mobilofoon
 AEG Teleport 9 portofoon
 
APRS ontvangst via de geluidskaart van een PC
Wie over een PC beschikt kan met slechts enkele externe componenten de geluidskaart geschikt maken voor de ontvangst van APRS signalen. PA7PTT en PA7FL maakten een 10-stappen plan waarmee een Bosch KF161 in een handomdraai geschikt kan worden gemaakt voor APRS-gebruik.

 Gebruik van geluidskaart voor APRS
 
Internet
Met speciale software kan de lokatie van de verschillende APRS stations op een PC zichtbaar worden gemaakt (zie onder). Daarnaast bestaat de mogelijkheid de locatie van een zendamateur op te vragen via de internet-site http://www.findu.com

Klik bijvoorbeeld hier voor de locatie van het museum en binnen enkele seconden verschijnt een landkaart met de laatst bekende positie van de gevraagde amateur. Wilt u ook een dergelijke link aan uw website toevoegen? Maak dan een link naar:
    http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?pa0vyl
    
Vervang de roepletters achter het vraagteken (pa0vyl in het voorbeeld) door uw eigen roepletters. Wanneer een bezoeker vervolgens op de link klikt, wordt een opdracht gegeven aan de server van findu om de gevraagde amateur op te zoeken.
 
Software
Diverse softwareprogramma's zijn beschikbaar voor het weergeven van APRS informatie op een personal computer. Welk programma u het best kunt gebruiken hangt af van het gebruikte besturingssysteem en van uw eigen wensen. Hier zijn alvast enkele links:
 

Landkaarten
Via internet is een groot aantal landkaarten (maps) beschikbaar die gebruikt kunnen worden in combinatie met APRS software. Merk op dat het bestandsformaat voor de meeste besturingssystemen verschillend is en dat u dus landkaarten moet vinden die geschikt zijn voor het door u gebruikte besturingssysteem en APRS programma.

Grofweg bestaan er twee soorten kaarten: bitmap afbeeldingen en vector afbeeldingen. Het eerste soort (bitmap) wordt het meest gebruikt en biedt meestal een goede grafische kwaliteit. Het nadeel is echter dat dergelijke kaarten niet kunnen worden gebruikt voor in- en uitzoomen. Willen we wel kunnen in- en uitzoomen dan hebben vector-afbeeldingen de voorkeur. Doordat de hele kaart steeds opnieuw wordt getekend, kunnen we onbeperkt in- en uitzoomen zonder dat de kwaliteit daarmee verloren gaat.
 

Interessante links


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 12:01 CET.