Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Microchip
PDF Formaat
APRS
ATV
HF
HELL
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
Trimble Lassen-II GPS ontvanger
In nevenstaande afbeelding is een Trimble Lassen II GPS ontvanger te zien. Deze ontvanger is zeer geschikt voor amateurgebruik (APRS) en wordt op radiomarkten vaak te koop aangeboden.

Enige tijd geleden werden de taximeters van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) massaal gedumpt en deze waren vrijwel allemaal voorzien van een dergelijke ontvanger.
  

De ontvanger is erg klein kan daarom prima worden weggewerkt in een zendontvanger. Wanneer u gebruik maakt van een Bosch KF161 transceiver, kan de ontvanger, samen met een TinyTrack modem, bijvoorbeeld worden ondergebracht in de slede.


Aan de rechterzijde van de ontvanger zien we de antenne-aansluiting. Deze connector is van het type SMB en is direct geschikt voor aansluiting van een Actieve Trimble GPS antenne. Ook de benodigde 5V voedingsspanning voor de antenne is op deze connector beschikbaar.

Aan de linkerzijde bevindt zich een connector met de RS232 aansluitingen. Op één deze RS232 poorten is continue de laatste positie beschikbaar in het bekende NMEA protocol. Let op: deze aansluitingen zijn op 5V TTL niveau. Wil je deze aansluiten op een PC, dan dient een omzetting te worden gemaakt naar het juiste RS232 niveau, bijvoorbeeld met een MAX232.

 
Download

Datasheet (867KB PDF file)
Op de site van de fabrikant is de volledige datasheet van deze ontvanger beschikbaar.

Aansluitingen en afmetingen (74KB ZIP file)
Een ZIP bestand met daarin een tweetal GIF afbeeldingen. Hierin vindt u de aansluitingen van de Lassen-II module en de afmetingen ervan. 
Links
  • Algemene informatie over GPS
    De website van Trimble bevat tevens een zeer goede en duidelijke uitleg over het gebruik van GPS. Zeer nuttig voor iedereen die wat meer achtergrondinformatie wil hebben.

  • Actieve Trimble GPS antenne
    Via het museum is een beperkte hoeveelheid nieuwe Trimble GPS antennes beschikbaar met magneetvoet. Deze antennes zijn voorzien van een SMB plug en kunnen direct op de bovenstaande ontvanger worden aangesloten.

  • Terug naar de APRS pagina


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 12:04 CET.