Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Surplus
Info
Nieuws
TV
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
Nieuws van Museum Jan Corver
Op deze pagina vindt u steeds de laatste nieuwtjes op het gebied van radio-amateurisme, onze verzamelingen, bouwpakketten en gebruikte radio(zend)apparatuur. Hebt u ook een nieuwtje waarvan u vindt dat het hier niet mag ontbreken, stuur dan een email naar de webmaster.

Inhoud van deze pagina

Museum Jan Corver zoekt overnamekandidaat
De huidige bemanning van Museum Jan Cover begint zo langzamerhand op een leeftijd te komen waarbij men het wat rustiger aan moet gaan doen. We zijn daarom naarstig op zoek naar een groep jonge mensen met frisse ideeën die het museum nieuw leven in willen blazen en bezoekers een moderne kijk willen geven op het hedendaagse zendamateurisme.

Bent u geïnteresseerd, dan zien we uw reactie met belangstelling tegemoet.

RD-72 ombouw opnieuw opgepakt
Een aantal jaren geleden kreeg het museum de beschikking over een groot aantal RD-72 mobilofoons voor 70 cm. Deze apparaten waren gebruikt door KPN voor het noodnet dat dienst had moeten doen als de millennium overgang niet zonder problemen zou zijn verlopen.

De DR-72 toestellen zijn uiteindelijk aan het museum geschonken met het doel ze om te bouwen naar de 70cm amateurband, net zoals eerder met de Nokia Mobira was gebeurd. In de praktijk bleek dit echter lastiger te zijn dan gedacht. Diverse pogingen werden ondernomen, maar leverden tot dusver niet het gewenste resultaat op. De laatste poging is reeds in 2012 stil komen te liggen.

Op dit moment (maart 2018) wordt een nieuwe poging ondernomen door Jacob Reiding (PE2CJ) en Rob Spijker (PA7ROB, voorheen PE1RJY). Volg de onderstaande link om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Aanmoedigen mag ook.

 Meer informatie

Museum tijdelijk gesloten
Met ingang van 1 juni 2016 is museum Jan Corver enige tijd gesloten. Dit is nodig voor het uitvoeren van groot onderhoud en voor de inrichting van een nieuwe expositie. Deze expositie zal geheel in het teken staan van Morse telegrafie en vanzelfsprekend zullen zowel antieke als moderne telegrafie-attributen worden getoond.

Daarnaast kunnen geïnteresseerden een echte Morse-test afleggen, waarbij we gebruik maken van de apparatuur waarmee het AT tot enkele jaren geleden de Morseproef van het zendexamen afnam. Kandidaten die de proef met goed resultaat afleggen, kunnen een mooi certificaat verwachten.

Mocht u een goed idee of suggestie hebben voor deze nieuwe tenstoonstelling, dan houden we ons aanbevolen en horen graag van u. De openingsdatum van de nieuwe expositie staat nog niet vast. Goed werk heeft immers tijd nodig. We zullen u op de hoogte houden via onze website.

Nieuwe expositie: Zelfbouw
Met ingang van 1 december 2012 is het museum weer geopend voor belangstellenden. Ditmaal hebben we een expositie ingericht van diverse VHF, UHF en SHF zelfbouw-apparatuur vanaf de 50-er jaren tot en met wat we ook wel noemen: 'De Japanse Revolutie'. In deze expositie ziet u onder meer de 70cm apparatuur waarmee Piet Neve (PA0PN) in 1950 maar liefst 315 km overbrugde. Voor die tijd een ongelooflijke prestatie.

Maar ook de veel gebouwde 6J6 balansconverter, de Semco Set 'Bausteine', de apparatuur waarmee de keuringsambtenaar van de RCD destijds de zelfgebouwde zenders kwam keuren en alle mogelijke andere apparatuur met een heel hoog 'Oh Ja' gehalte.

Vanaf 1 december 2012 zijn we weer iedere 1e en 3e zaterdag van de maand geopend van 10:00 tot 17:00 uur. U bent van harte welkom.
  
Een blik in de nieuwe expositie 'Zelfbouw'

Nieuw bouwpakket: TAPIR (uitverkocht)
27 februari 2012
Met gepaste trots kondigen we de introductie van een nieuw bouwpakket aan: De TAPIR. Een Elektro-Smog Detector die het mogelijk maakt om harnekkige storingen in en om het huis snel op te sporen. Het is tevens ons eerste bouwpakket dat volledig met SMD-componenten is opgebouwd. De TAPIR zal worden geïntroduceerd op de Radiovlooienmarkt in Rosmalen op 10 maart 2012 en kost EUR 15. Het betreft een éénmalige actie, dus op is op. Alleen de pakketten die na afloop van de beurs over zijn, kunnen achteraf bij het museum worden besteld.

Update 11 maart 2012
De introductie van TAPIR tijdens de radiovlooienmarkt op 10 maart 2012 in Rosmalen was een doorslaggevens succes. Binnen enkele uren waren alle TAPIR bouwpakketten volledig uitverkocht. Helaas kunnen voor dit pakket geen nabestellingen worden gedaan. Inmiddels is het pakket beschikbaar via Elektor.

 Meer informatie

Oudere nieuwsberichten

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Monday, 19 March 2018 - 11:52 CET.