Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Ericsson 8801E-1 ontvanger voor 70 cm
Uitverkocht - niet meer beschikbaar

Deze 8801E-1 receivermodule is een fraaie ontvanger welke ontvangt op de 70cm ATF-2 frequentieband. Qua basis-opzet is hij hetzelfde als het ontvangergedeelte van de Ericsson F955. Deze module bestaat uit een solide aluminium bakje van 42x20x5 cm waarin alle electronica is ondergebracht. De modulen zijn rond '85 gebouwd door de firma Magnetic AB in Zweden en zijn door de toenmalige PTT ingezet als test-ontvanger voor het ATF-2 mobiele telefonienet.
  
Ontvanger
De ontvanger

 
De modules
Synthesizer Synthesizer Front-end Ontvanger front-end Demodulator Demodulator Digitaal Digitaal

Hierboven zie je enkele details uit deze prachtige ontvanger. Klik op een afbeelding om een grotere versie te zien. De volgende modules zijn in de ontvanger aanwezig:
 
 • Een synthesizer-print met VCO, prescaler en fase-vergelijker
  Op deze print zit een referentie-oscillator van 4,225MHz. Via een prescaler en een HEF4751 -deler komen de signalen op een HEF4046 fasevergelijker. Het deeltal wordt met 2x HEF4009's op de HEF4751 gezet, net als bij de Ericsson F-955. Het uitgangssignaal is een 70cm frequentie welke wordt gebruikt om het inkomende HF te mixen naar midfrequent.

 • Een schitterende 70cm filtersectie met MCL RAY-1 mixer
  Het te ontvangen signaal komt binnen op deze print. Eerst zit er een 3-traps helical-filter welke de gewenste frequentieband naar een voorversterker-sectie filtert. Na deze voorversterker-sectie volgt nogmaals een 3-traps helicalfilter waarna het signaal een RAY-1 mixer ingaat die middels het (gefilterde) VCO-signaal het ontvangersignaal omzet naar een 21,4MHz midfrequentsignaal. Deze print ziet er indrukwekkend doch overzichtelijk uit en nodigt zeer uit tot ombouw en leuke HF-experimenten op de 70cm-band.

 • Een zeer fraai stukje midfrequent/demodulatie -strip op 21.4MHz
  Allereerst gaat het te ontvangen signaal door een indrukwekkend 21,4MHz midfrequent-filter. Een 'good old' SL6601 mengt het 21.4MHz met een 21.320MHz kristalfrequentie. De resterende 80kHz midfrequent wordt versterkt en gedemoduleerd. Je kunt meteen een luidspreker aan deze ontvanger hangen: Een TDA2002 versterkt het gedemoduleerde audio naar luidsprekerniveau.

 • Wat Additionele logica bestaande uit 2 kleinere printjes
  Hiermee kon men de ontvanger via de backplane-connector besturen.

Deze 8801E-1 module is goed om te bouwen door de wat meer ervaren zendamateur en natuurlijk ook door luisteramateurs. Enkele mogelijke toepassingen:
 • Ontvanger voor 70cm voor (luister-)amateurs;
 • Packet-RX;
 • Gedeelte van een zelfbouw spectrum-analyzer / panorama-ontvanger voor de 70cm band;
 • Ontvangststrip voor direction-finder op 70cm. Vooral vanwege de exellente filtering met de helicals.

Twee zendamateurs hebben reeds het een en ander met deze 8801E-1 receivermodule gedaan:
 
 • Steef, PA0IB
  De auteur van het F-955 ombouw-handboek waarin je zeer interessante ombouwtips kunt vinden die voor een gedeelte ook op deze module van toepassing zijn. Vooral het gedeelte van de synthesizer is erg bruikbaar.
 • Han, PA0JHC
  Han kwam geruime tijd geleden reeds in het bezit van zo'n prachtige ontvanger en heeft met behulp van Steef, PA0IB, de kanaalindeling uitgezocht. Zie tevens onderstaande ombouwbeschrijving.

Ombouwbeschrijving
Han van Heuven, PA0JHC, ging als één van de eersten met de hier beschreven 70 cm ontvanger aan de slag. Met behulp van Steef, PA0IB, slaagde hij erin de juiste deeltallen voor de synthesizer te vinden en heeft hij vervolgens een complete ombouwbeschrijving samengesteld. Hij maakte de nevenstaande foto die een goed overzicht geeft van het interieur van de ontvanger. Klik op de afbeelding om deze uit te vergroten.


 Klik hier voor de ombouwbeschrijving
  
Interieur
Interieur

 
Verkrijgbaarheid
Door de enorme toeloop op deze prachtige 70 cm ontvanger, is deze in korte tijd helemaal uitverkocht. Helaas verwachten we er ook geen nieuwe exemplaren meer van. Desondanks kan het voorkomen dat u dergelijke ontvangers aantreft op radiobeurzen en rommelmarkten. Daarnaast bevindt zich een identieke ontvanger in de F955 transceiver van Ericsson. Van dit laatste apparaat hebben we nog voldoende voorraad.
 
Download

Kanaalindeling (9 KB) (9KB ZIP file)
Dit ZIP bestand bevat de nieuwe kanaalindeling in zowel XLS als CSV formaat. XLS bestanden kunnen worden gelezen met Excel. CSV bestanden kunnen worden gelezen met elk spreadsheet programma.

Ombouwbeschrijving in WP formaat (13 KB) (13KB ZIP file)
Dit ZIP bestand bevat de complete ombouwbewchrijving in de formaten WordPerfect 5.1 en WordPerfect 6.0. Als je deze formaten niet kunt lezen kun je de bovenstaande HTML uitvoering gebruiken.Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 12:15 CET.