Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Ericsson F955 ombouw
Door Steef Koenen PA0IB en Paul Reuvers PE1BXL

Enige tijd geleden kwam het museum in het bezit van de basisposten die gebruikt werden in het ATF-2 autotelefoonnet van KPN. Gezien de frequentie waarop deze apparatuur werd gebruikt, kan deze uitstekend worden aangepast voor gebruik in de 70cm amateurband.

Al eerder konden we via het museum beschikken over de RS9044 van de Zweedse firma Radio Systems en nu is het de beurt aan de Ericsson F955. Ofschoon dit een wat oudere set is dan de RS9044 (en ook minder modern) is deze bij uitstek geschikt voor experimenten en zelfbouw, vooral omdat vrijwel uitsluitend conventionele componenten zijn gebruikt (en dus geen SMD).
 

Inleiding
Steef, PA0IB, werkte een aantal ombouwoplossingen in detail uit en zette deze samen met Paul, PE1BXL, op papier. De bedoeling van de handleiding is niet het verschaffen van een eenduidig ombouwvoorschrift, maar meer een verzameling van tips die kunnen aanzetten tot zelfwerkzaamheid. De handleiding is zodanig opgezet dat deze zelfs voor de beginnende zendamateur geschikt is. De set kan geschikt worden gemaakt voor gebruik in de 70cm amateurband, maar ook voor gebruik in de 23cm band.


 
Opzet van het apparaat
Zoals je in de bovenstaande tekening kunt zien, is de set modulair opgebouwd hetgeen ons zeer goed van pas komt bij het experimenteren. Een zendontvanger bestaat uit 6 modules die zijn ondergebracht in een 19 inch rek. In principe kunnen er 12 modules in éÚn kast worden ondergebracht en er zijn dan ook twee verschillende uitvoeringen te koop: een enkele set (met 6 modules, ook wel een 'half' rek genoemd) en een dubbele set (12 modules dus). Voor sommige experimenten kan het handig zijn om over een dubbele set te beschikken. We onderscheiden de volgende modules:
  • RF, dit is de ontvanger, ofwel het front-end.
  • FGRX, de synthesizer voor de ontvanger.
  • IF, het middenfrequentdeel van de ontvanger
  • IU, de besturingseenheid.
  • FGTX, de synthesizer voor de zender.
  • TX, de zender ofwel de exiter (200 mW output).
In de handleiding wordt de werking van elk van deze modules uitvoerig besproken aan de hand van blokschema's. Verder bevat de handleiding gedetaileerde schema's van enkele belangrijke delen.
 
Handleiding - Ombouwvoorbeelden
PA0IB heeft een uitgebreid boek samengesteld met een grote verzameling ombouwmogelijkheden, hints en tips. Zo zijn er verschillende mogelijkheden t.a.v. het kanalenraster (12,5 of 25 kHz), maar ook t.a.v. de gebruikte frequentieband. De set is namelijk ook geschikt te maken voor gebruik in de 23cm amateurband. In het verleden kon dit boek in gedrukte vorm bij het museum worden besteld, maar inmiddels is de gehele tweede druk uitverkocht. Wél is het boek nu gratis beschikbaar in digitaal formaat via de onderstaande links.
 

Links

Meer informatie
Wil je meer weten over dit prachtige apparaat, neem dan contact op met het museum of met één van de onderstaande personen.
 

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 12:12 CET.