Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
Duplex Vingerfilter met 12 cavities voor 70 cm
Dit filter is origineel gebruikt voor 420MHz en zit derhalve zeer dicht bij onze band. Afstembereik is 415MHz tot ca. 430MHz (Fmid) De bandbreedte van het filter voor de TX- en RX-band is instelbaar ca. 5 tot 6 MHz. Zie afbeelding1.

Doel van het filter is om de TX- en de RX-kant van een repeater van elkaar te scheiden zodat ze elkaar niet zien. Natuurlijk kun je het filter aanpassen zodat je een 12-cavity filter krijgt voor o.a. een repeater op 70cm. Op deze manier gebruik je het filter op een slimme manier om zo een heel steile filterflank te creeren voor het TX-gedeelte van de repeater, zodat het RX-gedeelte van de repeater het TX-gedeelte niet ziet. Verder is de opbouw identiek aan het Cavity-Bandpassfilter zoals boven omschreven.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting
  

 
Dit filter bestaat uit een gefreesde basis. Hierin zijn 12 cavities gefreesd en zijn er vingers gemonteerd. De 'deksel' is voorzien van 12 dubbele afstel-topcapaciteiten. Er is een basis-capaciteit waarmee je de frequentie grof kan instellen en daarbinnen zit een fijnafstelschroef. De koppeling tussen de cavities onderling is ook instelbaar hetgeen resulteert in een prachtig vlak afstelbaar geheel. Het filter is geheel verzilverd en de aansluitingen zijn van het type N voor TX en de antenne-aftakking. De RX-kant is SMA.

Een mogelijke doorlaat-karakteristiek ziet u in afbeelding 1: 5,7 MHz (op de -3 dB punten). Het filter is zo af te stellen zodat de doorlaat extreem vlak is. Zie afbeelding 2. Let op dat verticaal de schaal 1dB per devision is. Filterdemping is 1dB (de rest komt van de kabels) De demping ziet u in afbeelding 3: 20 dB bij 2,5 MHz afstand. 5 MHz verwijderd van het -3dB-punt is de demping > 65 dB.
1. Doorlaatkarakteristiek 2. Filter-rimpel 3. Achterflank
De achterflank van het filter in zijn huidige vorm is af te stellen tot circa halverwege onze band, dus je kunt hem zonder modificatie alleen voor het TX-gedeelte gebruiken van bijv. een repeater. Zoals te zien is in afbeelding 3 is de achterflank van het filter afgeregeld op 434 MHz (-3 dB). De hoogst haalbare frequentie van de achterflank waarop het filter nog goed af te regelen is zit op ca. 435 MHz.

Indien gewenst is dat het filter op de hele band bruikbaar is dan zal men moeten zorgdragen dat de vingers van het filter korter worden gemaakt (middels een draaibank). Schatting is dat ca. 3 mm voldoende moet zijn om onze amateurband te overlappen. Indien het filter smalbandiger gemaakt moet worden, dan moeten de koppelruimten van de cavities kleiner worden gemaakt. Dit te doen naar eigen inzicht ivm het goedhouden van de Q-factor van de cavities. (Kortsluitingen maken met de cavity koppelings-afregelschroeven behoort tot de mogelijkheden, etc.)

Het filter is ca. 40 cm lang, 14 cm breed en 8 cm hoog.
 

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Monday, 03 December 2007 - 19:19 CET.