Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
Modificatie RS136a stackpijp voor de amateurbanden
Door Jessica PE9JBS
 
Het idee
Hoe is mijn idee om deze stackpijp voor de amateurbanden aan te passen onstaan?

Het was weer radiovlooienmarkt in Rosmalen. Net als alle voorgaande jaren schreef ik eerst op wat ik zocht voor mijn projecten. Dit maal gaf ik de voorkeur aan een optimale antenne-installatie, maar ik dacht hier bij aan een zo goed mogelijke coaxkabel, die voor een zo hoog mogelijke frequentie geschikt is. Coaxkabel die bij 13GHz nog weinig verlies had, daar zocht ik naar. Ik had een jaar geleden al eens een dergelijk stuk coaxkabel gekocht en ben toen aan het testen gegaan met dat type kabel. Deze kabel beviel mij zo goed dat ik besloot er in het Autotron weer naar te zoeken.

Dit maal lukte het me weer om aan dat type kabel te komen, op de kraam van het museum. Dit type kabel is uitgerust met spindel connectors, male en female. De lengte van dit type kabel loopt vaak vanaf 16m. Ook een lengte van 24m komt voor. Het type van deze kabel heet cellflex en de type aanduiding is lcf + cijfers. Dit type kabel heeft spindel connectors en aangezien er in mijn mast een stackpijp met N connectors zat leek het mij een goed idee om hier wat aan te doen, zo dat het verlies van mijn antenne winst zo beperkt mogelijk blijft. Tevens is de kabel dan direct te koppelen. Op deze wijze ontstaat er een goed antenne transmissie systeem.

Voor deze nieuwe stackpijp lag op de kraam de ideale bron: de RS136a stackpijp.
RS136a stackpijp
Klik op de afbeelding voor meer foto's (met dank aan PA3GQC)
Om dit type stackpijp aan te passen aan onze amateurbanden is het alleen nodig om ze in te korten op de goede lengte voor de frequentieband die u wenst, met alle andere verhoudingen gebeurt niets.

Het voordeel bij dit type stackpijp is dat je geen soldeerverbindingen bij de pluggen hoeft te maken want dit zijn schroefverbindingen. Wel moeten deze goed vast gezet worden uiteraard.

De RS136a werd origineel gebruikt om meerdere zenders op één antenne te koppelen. Hier wordt hij gebruikt voor het omgekeerde. Dit heeft voor de impedantie geen gevolg, het geheel staat immers in balans. Het koppelen van antennes op de manier zoals beschreven in mijn verhaal kan alleen met 50 ohm antennes, alle andere antenne impedanties vallen buiten dit artikel.

Bij mijn antenne-installatie beoog ik als doel het scherp kunnen richten en een hoog antenne rendement. De middelste spindel van de RS136a sluit ik op mijn zender. Aan de buitenste spindels sluit ik mijn antennes aan, met kabellengte van een 1/4 lamda. De RS136a zit uiteraard boven in de mast. Ik heb nu een versterking in het horizontale vlak en het verticale vlak verkregen.

Wat voor mijn ook een van de redenen was, is dat er op de RS136a spindels zitten. Zo kon ik de RS136a mooi met de cellflex coax gebruiken, deze kabel is uitgevoerd met spindels.

Een gedeelte van mijn inspiratie deed ik op uit het ARRL uhf/microwave handbook, isbn 0-87259-312-6 op blad 9 - 16.

Succes met de modificatie en veel hobbyplezier van PE9JBS.
 
De modificatie
Belangrijk: teken nauwkeurig af en zaag ook nauwkeurig. Ook moet het vijlen heel nauwkeurig gedaan worden, om de impedantie niet te beinvloeden.
 
Benodigde gereedschappen
 • rolmaat of duimstok
 • schuifmaat
 • diepteschuifmaat of een kleine winkelhaak
 • een klein smal schroevendraaiertje wat een beetje scherp is. Geen kraspen! Die is te breed, daar kun je niet nauwkeurig genoeg mee aftekenen.
 • een grote ijzerzaak
 • halfronde zoetvijl
 • bastaardvijl plat, eventuele andere vijlen waar je messing goed mee kunt bewerken
 • een hobbybrander
 • een soldeerbout van tenminste 75w en een brede vlakke punt
 • soldeertin met hars zoals voor elektronica
 • soldeer pasta zoals loodgieters gebruiken f-sw21 normaal 10, rood van kleur
 • een steeksleutel van 24 waar bij de zijvlakken wat vanaf geslepen is
 • waterpomptang
 • kleine punttang
 • schroevendraaier maat 2 plat
 • schuurpapier met groffe korrel
 • een schilders kwast
 • verf en afplakband
 • eventueel een boortje 2,5 of 3mm
 • eventueel een kolomboormachine of hand boormachine
Modificatie stackpijp RS136a
 1. Begin met de steeksleutel no 24 die aangepast is en de schroevendraaier.
 2. Draai eerst de voor- en achterschotjes los. Bewaar de schroefjes, moertjes en ringetjes. Punk de schotjes met een klein schroevendraaiertje eruit .
 3. Pak nu de steek sleutel en draai alle spindel pluggen los. Bewaar alle onderdelen in b.v. boterkuipjes zo kunnen we ze later makkelijker terug vinden.
 4. Wanneer we alle buitenzijdes van de spindel pluggen verwijderd hebben gaan we voorzichtig het binnenste van de spindel verwijderen. Doe het voorzichtig! Het kan erg vast zitten en uitschieten is dan zo gebeurd. Gebruik hier bij een combinatietang.
 5. Wanneer je hier mee bezig bent zul je merken dat niet alle onderdelen die er aan vast zitten mee komen. Soms draai je alleen de buiten bus los Dit betekent dat je de rest weer voorzichtig met een waterpomp tang of een andere goede tang moet los draaien. Pas op, het zit erg vast dus schiet niet uit.
 6. Ook komt het wel eens voor dat er een stukje draadeind in de massieve stang blijft zitten. Verwijder die dan met een klein punttangetje.
 7. Draai het geheel van het binnenwerk van de spindel weer in elkaar zo dat er niets verloren gaat, dit hebben we later weer hard nodig.
 8. Na dit klusje van demonteren leggen we alle onderdelen goed weg behalve het koker profiel, hier mee gaan we aan de slag.
 9. Allereerst is het van belang om te weten voor welke band gaan we hem maken. Wanneer we een stek pijp voor 2m willen hoeven we niets in te korten. Maar wanneer we voor 70cm, 23cm of 13cm kiezen wel. Wanneer je voor 6m kiest moet je hem zelfs een stuk gaan verlengen.
 10. De eenvoudigste modificatie is die voor 2m. Hierbij blijft de lengte intact. Wel zijn er wat andere zaagwerkzaamheden, namelijk de overtollige bevestigingsdelen waar de spindels op zaten verwijderen. Dit doen we als volgt.
 11. Teken met een klein scherp schroevendraaiertje en een kleine blok haak of een diepte schuifmaat af. Leg de blokhaak tegen de bevestiging aan van de spindel. Doe dit zowel links als rechts.
 12. Wanneer we nu meten met de schuifmaat meet je 2 cm. Zet nu links en rechts weer een lijn. Zet deze een 1 cm van de lijn die je al had. Meet je nu (je raad het al) dan meet je 4 cm. Zet in het hart er van 2 korte lijntjes. Deze gebruiken we later om de zaak te controleren.
 13. Als we deze spindeldelen weer bij een andere stackpijp gebruiken herhaal deze afteken methode. Bij de voor 2m te maken stackpijp moeten we 6 spindel bevestiging delen verwijderen.
 14. Wanneer we de zaak afgetekend hebben gaan we de 2 uiterste lijnen vanaf het hart inzagen. Houd wel rekening met de zaag dikte van je zaag blad.
 15. Wanneer je dit hebt gedaan pak je een halfronde zoetvijl en een blokvijl. We gaan nu aan de zijkanten er een schuine kant aan vijlen. Dit doen we weer links en rechts van het spindel deel. Vijl net zo lang totdat de hoeken door zijn zodat het spindel bevestiging deel er uit gehaald kan worden. Doe dit weer voorzichtig. Hou de binnenwand van de kokerprofiel gelijk want de verhoudingen moeten gelijk blijven.
 16. Wanneer dit is gebeurd vijl je eventuele bramen aan de binnenzijden van het koker profiel weg zodat je zeker weet dat het geheel er strak uit ziet en er niets voor sluiting of voor een andere capacitief gedrag zorgt.
 17. Als we zo ver zijn gaan we met een grof stuk schuurpapier wat verf verwijderen zodat we later er een plaatje in kunnen solderen.
 18. Wanneer je een plaatje heb gemaakt moet dit erin gesoldeerd worden als volgt.
 19. Warm het kokerprofiel heel even met een hobbybrander op, een tel of vijf. Zorg er voor dat er een soldeerbout van 75w warm staat. Smeer op het kokerprofiel soldeer pasta, het type wat loodgieters gebruiken, geen andere.
 20. Soldeer nu het plaatje er in. Als het iets afgekoeld is doen we met een vodje de harstpasta verwijderen .
 21. Wanneer je netjes te werk bent gegaan merk je dat er geen tin naar de binnenzijde is gevloeid en het net zo strak er uit zie als het origineel.
 22. Zet het koker profiel in een bankschroef vast en vijl het zo juist in gesoldeerde plaatje netjes vlak en vijl de hoeken weer netjes strak zodat het er weer strak en netjes er uit ziet. Doe dit met de andere ook zo. Let er wel bij op dat wanneer je het profiel gaat opwarmen je het niet te warm stookt want andere smelt het andere plaatje weer los.
 23. Zet ze er telkens er een voor een er in, zaag er telkens er ook maar een gat in, o blijft het koker profiel ook stevig. Bouw het zo stap voor stap op.
 24. Wanneer het geheel van het profiel klaar is gaan we de middenas aanpassen. De open blijvende gaten gaan we opvullen met soldeer tin.
 25. Warm de as goed op met de hobbybrander en soldeer dan met de soldeerbout de gaten dicht. Vijl voorzichtig het overtollige tin weg. Zorg dat de as precies rond blijft. Vijl alleen maar tin weg. Een beetje van de zilveren laag verwijderen is niet erg je kunt het opnieuw aan brengen of zo laten. Wanneer je het wel opnieuw wil aanbrengen is er de bekende vloeibare verzilveringsvloeistof die je ook voor printplaten gebruikt.
 26. Nu de midden as ook weer is aangepast gaan we de hele stackpijp weer in elkaar zetten. Houd rekening met je middelste spindel dat niet het dicht gesoldeerde gat boven zit, anders kun je weer van voor af aan beginnen .
 27. Wanneer we alle spindels weer in elkaar hebben staan gaan we de twee eind schotjes weer terug schroeven. De stackpijp is nu bijna klaar.
 28. We draaien op de spindels de kapjes weer terug die je als het goed is ook dat verwijderd.
 29. Nu moet de stackpijp geverfd worden. Zorg wel dat in de gaatjes de schroeven zijn terug gedraaid.
En ziedaar we hebben nu een stackpijp voor 2 m!
 
Andere modificaties van de stackpijp
Het is mogelijk om meerdere stackpijpen uit dit type stackpijp te halen en de afvalstukken te benutten. Dit komt voor wanneer u voor de 70cm, 23cm of 13cm kiest. Uit de afval stukken kun je dan de opvulplaatjes maken en de eind schotjes.

Verder is het mogelijk om met de overgeblevene spindelpluggen overgangspluggen te maken, bijvoorbeeld een N naar spindel bus of een spindel koppelbus om 2 kabels te verbinden. Om dit te kunnen verwezenlijken dien we de busjes van het binnenwerk van de spindel op een goede maat in te korten, houd hierbij weer de verhoudingen goed in de gaten zo dat u niet de impedantie verprutst.

Verder is het mogelijk om een universele antenne stackpijp te maken waarvan we het langste deel uit kunnen wisselen. Op deze wijze kunnen we de stackpijp inzetten om er mee te kunnen experimenteren. Wel heeft u male spindels nodig om dit te kunnen maken, maar die zijn in Budel voldoende verkrijgbaar. Er zijn van die U-vormige spindel delen waar 2 spindel male pluggen aan zitten die we voor dit doel kunnen benutten. Deze kun je ook op de bevestigingen van de stackpijp draaien. Ook zijn er tal van varianten te bedenken om overlangs pluggen te maken.
 
Contact
Heeft u op- of aanmerkingen of een suggestie, neem dan contact op met mij, Jessica PE9JBS via e-mail. Mijn e-mail is pe9jbs@home.nl Succes met de experimenten!
 

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Tuesday, 28 February 2012 - 16:07 CET.