Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
Bosch KF161 voor APRS
Momenteel beschikt het museum over een grote partij kristalgestuurde Bosch KF161 mobilofoons die zeer geschikt zijn voor APRS. Deze mobilofoons zijn door ons reeds van het juiste kristal voorzien (144.800 MHz) en volledig afgeregeld.

Deze mobilofoons zijn via het museum te koop voor het zeer aantrekkelijke bedrag van 16 EURO.

Hierinder vindt u enkele belangrijke aanwijzingen die van pas kunnen komen bij het in gebruik nemen van de KF161. Met dank aan PE1HZG voor zijn textuele bijdrage en PE1NDO voor de foto's.
  
Bosch KF161

Tinytrack en KF161-Tracker
Om de KF161 geschikt te maken voor APRS dient een radiomodem te worden toegevoegd. Een geschikt modem, dat direct in de KF161 kan worden ingebouwd, is bij het museum verkrijgbaar onder de naam KF161-Tracker. Uiteraard kan ook gebruik worden gemaakt van het bekende TinyTrak modem. Beide modems zijn zeer klein en zijn gebaseerd op een PIC microcontroller die wordt gekoppeld aan de mobilofoon, de GPS ontvanger en evt. de PC.

Onvoldoende audio uit Tinytrack
Regelmatig bereiken ons berichten dat het audioniveau uit het Tinytrack printje te laag is om voldoende zwaai te geven aan het HF signaal. Hiervoor is een eenvoudige oplossing beschikbaar die uitvoerig op de Tinytrack website wordt beschreven. Vervang R6 (220k) door een weerstand van 100k. Kijk voor meer informatie op de Tinytrak website.

Squelch werkt niet
Bij een aantal apparaten lijkt de squelch niet te werken. Dit komt doordat de hier aangeboden KF161's oorspronkelijk bedoeld zijn voor bediening op afstand (via de connector aan de achterzijde) en mogelijk enkele doorverbindingen niet worden gemaakt. Het gevolg is dat het squelch signaal van de MF print niet aankomt op de LF eindversterker. De oplossing is eenvoudig en bestaat uit slechts twee draadbruggen. Eén bestaande draadbrug moet worden verlegd en één moet erbij worden geplaatst. In de onderstaande foto's is dit duidelijk aangegeven. Klik op de foto's om ze uit te vergroten.

Geheel links op de eerste foto zie je 6 gaten. Bij de normale uitvoering van de KF161 zit hier de squelch schakelaar. Aan de rechterzijde bevinden zich 12 gaten, waar normaal de aan/uit schakelaar thuis hoort. Op de plaats van de aan/uit schakelaar bevinden zich 4 doorverbindingen. Op de plaats van de linker schakelaar wordt één doorverbinding gemaakt.   
Ervoor
  
Erna

Bij de rechter wordt één van de vier doorverbindingen veranderd. Merk op dat de doorverbindingen op de foto's extra groot gemaakt zijn voor de duidelijkheid. Het is beter om ze plat tegen de print te leggen.

Pre-emphase en De-emphase
De apparaten zijn gebruikt in een netwerk met fasemodulatie (PM). Voor Packet Radio gebruiken we echter frequentiemodulatie (FM). Bij PM wordt gebruik gemaakt van pre-emphase, waardoor de hoge tonen meer versterkt worden dan andere. In de ontvanger gebeurt het omgekeerde; we noemen dit de-emphase. Bij FM is dit effect ongewenst. Het verdient daarom aanbeveling de set aan te passen voor FM. Gelukkig is dit erg eenvoudig. Het bestaat uit het aanbrengen en veranderen van enkele doorverbindingen.

  
   In de zender kunnen we volstaan met het aanbrengen van slechts één doorverbinding op de print van de modulatieversterker (NF SENDEN). Op de print is een onderbreking te zien met daarbij de letter F. Deze onderbreking moet voor FM worden doorverbonden met een klein draadje.

In de ontvanger moet er iets soortgelijks gebeuren. Hier is er sprake van een doorverbinding op de ontvangerprint (NF EMPFANG) die gewijzigd moet worden. Op de print staat een P (fasemodulatie) en een F (frequentiemodulatie). Verwijder doorverbinding P en maak doorverbinding F.

Frequentie
Bij een aantal apparaten blijkt de frequentie er een paar kHz naast te staan. In enkele gevallen is de afwijking zo groot dat dit problemen geeft met het zenden en ontvangen van Packet Radio. Als u beschikt over een frequentie-counter kan de frequentie eenvoudig worden gecorrigeerd. Aan de bovenkant van de set is een vierkant gat zichtbaar, waardoor de print van de HAUPTOSCILLATOR steekt. Er bevinden zich 10 voetjes voor kristallen, waarvan er slechts één bezet is. Naast het kristal bevindt zich een reed-relais en een afstembaar spoeltje. Regel de kern van dit spoeltje af. LET OP: doe dit niet met een metalen schroevendraaier; de kern zal dan zeker breken. Gebruik een schroevendraaier van keramiek, kunststof, hout of maak er een van een stukje printplaat.

Het verdient aanbeveling de frequentie na enkele maanden nog een keer na te regelen. Dit is nodig omdat het kristal veroudert. Het effect daarvan is vooral de eerste maanden merkbaar.

Eindtrap - vermogen
De eindtrappen van de apparaten zijn reeds afgeregeld. In principe hoeft u hier niets meer aan te doen. Mocht u, om welke reden dan ook, besluiten de RF eindtrap opnieuw af te regelen, dan is het belangrijk dat de trimmers eerst in de stand worden gezet die op de groene schilden is aangegeven. Daarna de zaak van voor naar achter afregelen. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat de eindtrap gaat oscilleren.

LET OP: De eindtrappen zijn bedoeld voor 6 Watt. Het is mogelijk om er meer vermogen uit te halen, maar de eindtrap gaat dan zeker stuk omdat het hele spul te heet wordt. Met R26 (op de voedingsprint) kunt u het vermogen terug regelen tot 6 Watt.

Links

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Thursday, 13 June 2019 - 11:41 CET.