Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
English
AEG Teleport 9
Niet meer leverbaar

Door PE1BXL, PE1MIX, PE1OLQ, PE1RJY en PE1RRT

Museum Jan Corver had nog een grote partij AEG Teleport portofoons liggen die door de drukte met andere projecten nog niet aan bod was gekomen. Tot we hulp kregen uit het noorden van het land: Rob Spijker gaf te kennen dat hij zich wilde buigen over de software om het apparaat geschikt te maken voor amateurgebruik. En hij heeft zijn belofte waargemaakt. De AEG Teleport 9 (Schiphol uitvoering) werkt nu in de 2 meter amateurband en dat alleen door aanpassing van de software!

Onder aan deze pagina vindt je een aantal bestanden en links die je verder op weg kunnen helpen. Als je zelf een aardige ombouw of toepassing hebt bedacht, stuur deze dan naar pe1bxl@amsat.org en wij zorgen ervoor dat deze ook voor andere amateurs beschikbaar wordt gesteld.
 
Het concept
Het uitgangspunt voor deze ombouw was simpel: probeer de software voor de porto zodanig aan te passen dat deze past in de bestaande EPROM en dat alle basisfuncties aanwezig zijn om het apparaat geschikt te maken als 2m portofoon. Rob Spijker, PE1RJY, zag hierin een uitdaging en ging aan de slag...

Met alleen software ben je er natuurlijk niet. In sommige gevallen zal het tevens nodig zijn e.e.a. opnieuw af te regelen of te optimaliseren. De ombouw is zo simpel mogelijk gehouden en ook de software bevat alleen de hoogst noodzakelijke functionaliteit. Het resultaat is een zeer robuuste 2m portofoon die gebruikt kan worden tussen 144.000 en 146.000 MHz in een 25 KHz raster.

De portofoons zijn voor een zeer redelijk bedrag verkrijgbaar via Museum Jan Corver en worden geleverd met een beknopte handleiding. Onder Download kun je de meest recente versie van deze handleiding downloaden in PDF formaat. Daarnaast kun je de handleiding direct in HTML bekijken. Zie onze prijslijst voor meer informatie.
 
De blauwe baksteen
De zeer stevige portofoon heeft de bijnaam De blauwe baksteen meegekregen. In de nevenstaande afbeelding is te zien waaraan de porto deze naam te danken heeft. De robuuste kast van het apparaat is gemaakt van gegoten aluminium en heeft ongeveer het formaat van een baksteen.

Op de foto zien we tevens de optionele batterijlader waarvan slechts een zeer beperkte hoeveelheid beschikbaar is voor een zeer lage prijs. Kijk onder Download voor het schema van deze lader en in de prijslijst als u er eentje wilt aanschaffen. De lader is voorzien van een wat vreemde Hirschmann connector voor de netaansluiting, maar geen nood; de kabel wordt bijgeleverd. Als u in het bezit bent van meerdere exemplaren kunnen deze middels deze connector aan elkaar worden gekoppeld.

Daarnaast is er ook een zgn. car-kit leverbaar die het mogelijk maakt de portofoon in een auto te monteren. Ook van de car-kit is onder Download het schema beschikbaar. De carkit maakt het mogelijk om de accu van de porto tijdens het rijden op te laden en is tevens voorzien van externe aansluitingen voor microfoon, luidspreker en antenne.
  
Teleport met lader

 

 
Helical antenne voor de Teleport 9
Angezien de porto's oorspronkelijk op een hogere frequentie zijn gebruikt, zijn de bijgeleverde antenne's niet ideaal voor gebruik in de amateurband. Nico, PE1KQP, heeft een beschrijving gemaakt om de bestaande antenne te verlengen zo dat deze toch nog gebruikt kan worden. Natuurlijk is het ook mogelijk de porto te voorzien van een BNC connector, zodat een standaard helical kan worden gebruikt.
 Verlengen van de helical antenne
 Antenne-connector vervangen door een BNC chassisdeel
 Inkorten van een 4-meter helical
 
Batterijen
Aanvankelijk werd bij elke porto één NiCd batterijblok meegeleverd, maar inmiddels zijn we door de voorraad heen en kunnen we nog sporadisch van deze batterijen vinden. Door het vele gebruik van de porto en het feit dat het hele spul lange tijd in opslag heeft gelegen, kan de kwaliteit van de batterijen sterk zijn verminderd. In dat geval kun je het beste het batterijblok demonteren, de aanwezige NiCd cellen verwijderen en vervangen door nieuwe oplaadbare penlight batterijen.

Heb je helaas geen batterijblok meer kunnen bemachtigen, dan kun je ook gebruik maken van standaard in de onderdelenhandel verkrijgbare kunststof houders voor 6 penlight batterijen. Deze past onder in de porto en je zou een behuizing kunnen maken (bijvoorbeeld van printmateriaal) om het geheel aan de porto te bevestigen.
 Zelfbouw batterijblok van kunststof, volgens Bertus
 Zelfbouw batterijblok van printplaat, volgens PA0WBS
  
Batterij

 
Externe microfoon
Via de speciale uitbreidingsconnector aan de achterzijde van de porto kan een aantal functies direct worden bediend. Te denken valt hierbij aan de PTT schakelaar (Push-To-Talk) en toonoproep, maar ook de microfoon en luidsprekeraansluitingen zijn via deze connector toegankelijk. Wie een plug voor deze connector heeft weten te bemachtigen, kan bijvoorbeeld een externe microfoon (evt. gecombineerd met een luidspreker) aansluiten.

Voor een volledige beschrijving van alle pennen van deze connector, wordt verwezen naar de handleiding van de teleport (zie onder Download). Om de PTT functie via pin 5 goed te laten werken, kan het nodig zijn op het moederbord van de porto links D en E te verwijderen en link F aan te brengen.
 
Alternatieve software voor de teleport
Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe versie van de software voor de teleport. Deze software zal het ondermeer mogelijk maken om de porto te gebruiken in een 12,5 kHz raster. Op de radiovlooienmarkt in Rosmalen (2002) werd alternatieve software voor de Teleport verkocht die volgens ons niet correct werkt. Wij wijzen er moet klem op dat deze software niet door ons wordt verspreid.
 Lees onze waarschuwing over deze software!
 
Download
Hieronder vindt je een aantal bestanden met meer informatie over de ombouw. Voor de meeste bestanden moet je de beschikking hebben over een PDF Reader.

Handleiding voor de software (PDF, 330k) (331KB PDF file)
Een compacte handleiding in PDF formaat, waarin alle functies van de software worden uitgelegd. Nu voorzien van de ombouw naar 12,5 kHz raster.

Schema's van de car-kit (188KB PDF file)
Een beknopte beschrijving en een schema van de car-kit die gebruikt kan worden in combinatie met de Teleport 9.

1750 Hz uitbreiding (96KB PDF file)
Het is de bedoeling dat een 1750 Hz toon later in de software zal worden toegevoegd. Voor wie hier niet op kan wachten, hebben we hier alvast een voorbeeld van een 1750 Hz generator gegeven. Hiervoor is het wel nodig om SMD componenten te solderen...
 Twee betere methoden voor een 1750 Hz uitbreiding door PD0DEF

Huidige versie van de software (13k ZIP file) (13KB ZIP file)
Dit is de meest recente versie van de software zoals deze op 20 mei 2002 door Rob, PE1RJY, is vrijgegeven. De software is geschikt voor gebruik in combinatie met de 12,5 kHz ombouw (zie onder) en laat tevens de lampjes in de porto werken. Het bestand is in ZIP formaat en bevat de software in 4 verschillende formaten:
INT (Intel formaat)
HEX (Hex formaat)
3SF (Motorola S3 formaat)
BIN (Binair formaat)


Links

Meer informatie
Wil je méér informatie, neem dan contact op met het museum of met één van de onderstaande personen.

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 02 December 2012 - 12:16 CET.