Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
APRS en Packet op de Teleport 9
Door Cees, PA3FXO, Leiderdorp
Bij het museum Jan Corver in Budel kun je leuke spullen kopen zoals de blauwe baksteen. Dit is een porto (vroeger op Schiphol gebruikt) reeds omgebouwd naar de 2 meter band en kost slechts 45 gulden. Het idee was de porto te gebruiken voor digitale modes zoals Packet of APRS en moest ook nog gewoon als porto gebruikt kunnen worden. Op verzoek van Cor Moerman is deze simpele ombouw beschreven om anderen op weg te helpen.

De blauwe baksteen kan prima gebruikt worden voor Packet of APRS. Het is dan nodig om de PTT, Mic en LF-out via een connector of pluggen naar buiten te voeren. Een simpele methode is het plaatsen van mini jack pluggen formaat 2,5 mm. Dit zijn de zogenaamde koptelefoon (chassisdeel) pluggen. Zodra je een male jack plug in het chassis deel stopt zal de interne speaker uitgeschakeld worden. Dit geldt ook voor de microfoon ingang. De PTT aansluiting hoeft niet 'onderbroken' te worden. Een andere mogelijkheid is een 9 pins sub-D connector van een computer, maar deze is wat lastiger vast te zetten.

Op de foto is te zien waar de pluggen geplaatst kunnen worden. Eerst dient men de afdichtplug rechts boven los te trekken. Nu met een zaagje net onder de afdichtring het plastic weg zagen. Het plastic is deels hol en laat nu alleen het bovendeel over. Hier kunnen nu 2 of 3 gaatjes in geboord worden om de mini jack chassis delen te plaatsen. Op de foto is de PTT draad direct naar buiten gevoerd, maar kan ook via een plug geschieden.
 

 
De PTT schakeling
Open de blauwe baksteen met de 4 schroeven aan de achterkant. Voorzichtig open maken en het front verwijderen, hier ook de metalen achterplaat verwijderen met de 5 schroefjes. Je kunt nu links bij de rubberen PTT knop een langwerpige printplaat zien. Met de multimeter even op Ohm stand meten welke 2 pennen gebruikt worden door op de knop te drukken (accu wel eerst verwijderen). Nu per punt een draadje solderen, het is een beetje lastig maar lukt wel. De twee draadjes nu met iets overlengte via het ronde gat in de metalen plaat doorvoeren naar de voorkant. Zie de bovenstaande foto.

Deze twee draadjes zijn nu de nieuwe PTT schakelaar en moeten op een mini relais (12v) aangesloten worden. In het schema zijn dit nummer 1 en 2. Als je de draadjes tegen elkaar zou houden, zal de porto gaan zenden. Het mini relais kan geplaatst worden tussen de twee mini jack pluggen en dan vast lijmen op de printplaat. Om extra ruimte te krijgen voor de pluggen en het relais, moet je de niet gebruikte IC voet op de print verwijderen. Doe dit door de pootjes net boven de print stuk te knippen. NIET de voet met de-soldeer litze helemaal verwijderen of door de print heen boren. Gebleken is dat we hier te maken hebben met een multilayer print en de IC voet verbind een aantal sporen met elkaar, ook als er geen IC in zit !

De schakeldraad wat vanaf een Baycom modem komt t.b.v. PTT (punt 3) wordt aangesloten op de min-pool van de relais spoel. De plus-pool van de relais spoel gaat direct naar + 12 volt binnen in de porto, en die kun je aftakken met een draad naar de printbaan vlak bij de accu polen. (even met de multimeter meten). Op de foto is dit de draad die naar rechts loopt. Voor de veiligheid kan een 1N4001 er tussen gezet worden i.v.m. plus/min omwisseling als je later de accu wil opladen en de polen verwisselt. Over de relaisspoel kun je een 1N4148 plaatsen tegen eventuele piekspanningen.
 
Schema

 
MIC en LF aansluiting
De print welk in het front van de porto zit heeft links boven in de hoek de aansluitingen voor de microfoon en het speakertje. De originele draden lopen hier al naar toe. De massa draden voor microfoon en speaker zitten aan dezelfde kant op de print en zijn te vinden door op het speakertje het '-' teken op te zoeken en deze (grijze) draad te volgen naar de print. Maak nu alleen de andere (signaal-plus) draden los aan de print zijde en m.b.v. een nieuw draadje verbinden met de mini jack pluggen, op de langste pen. Hier staat nu altijd signaal op. De originele draden die nu nog aan de microfoon en speaker vast zitten gaan ook naar de mini jack pluggen en worden aangesloten op de pen die contact maakt met de langste pen. Indien een mannelijke jackplug in het chassisdeel gestoken wordt, zul je zien dat de punt een lipje opzij drukt en de bestaande verbinding verbreekt. Er kan dan van buiten af via de mannelijke plug data signaal toegevoerd worden wat dan direct naar de print geleid wordt en de microfoon en speaker zijn dan uitgeschakeld. Het is namelijk niet fraai om al die packet tonen over het speakertje te horen als je zend.

Voorzichtig nu alles weer met schroefjes in elkaar zetten en zo de porto weer in ere herstellen. Indien je met een Baycom modem werkt, moet je het volume van de porto voluit zetten want de Baycom modems zijn van nature erg doof.
 
De antenne verlenging
Voor gebruik als basis station is het raadzaam om een Yagi antenne te gebruiken en deze op de porto aan te sluiten met behulp van een verleng kabeltje TNC — BNC. Het museum heeft deze kabels te koop met aan één zijde een TNC connector indien je op de porto de plug niet wil ombouwen tot BNC.
 
Voor portabel gebruik voldoet de meegeleverde antenne niet omdat deze niet resoneert op 145 MHz. Verwijder het top kapje en schuif een teflon of plastic rond buisje in de antenne. Niet helemaal tot onderaan schuiven want het geheel moet wel iets flexibel blijven. Nu met 1mm draad een spoel wikkelen op de ronde teflon buis met 12 windingen en 55 mm lengte. Het geheel afwerken met krimpkous om de windingen op hun plaats te houden. Blauwe krimpkous houdt de antenne in baksteen stijl.

Eventueel kun je een eindtrapje achter de porto zetten voor wat meer vermogen en ook een preamp om het ontvangst signaal te versterken. Op internet staan diverse schema‘s.

Succes met de ombouw. Cees PA3FXO Leiderdorp pa3fxo@amsat.org
  
Antenne

 
Download

Volledige artikel in Word formaat (513 kb) (513KB DOC file)
Het hele artikel is beschikbaar in Word formaat, zodat u het thuis zelf kunt afdrukken en nalezen.


Links


Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Monday, 17 June 2002 - 09:03 CET.