Logo (klik voor homepage)
 
Homepage
Expositie
Museum
Ombouw
Triple-P
Ericsson
Teleport
RS9044
Nokia
Bosch
T813
Condor
Filters
Beveiliging
Surplus
Info
Nieuws
Bouwpakketten
Prijslijst
Evenementen
Wat is dit?
Links
VERON
VRZA
Nu leverbaar via het museum
De ombouwset die de AEG Teleport geschikt maakt voor een 12,5 kHz raster is nu leverbaar. Het is een relatief eenvoudige ombouw geworden die deels bestaat uit software (nieuwe EPROM) en deels uit het plaatsen van een nieuw kristal. Hieronder wordt de ombouw stap-voor-stap beschreven.

Het bouwpakket zal bestaan uit een zeer stabiel 6,4 MHz kristal en een duidelijke ombouwbeschrijving. De software kunt u zelf vanaf deze site downloaden en in de bestaande EPROM kopiëren. Bent u niet in de gelegenheid om zelf EPROM's te programmeren en kent u ook geen amateurs in uw omgeving die die kunnen, dan kunt u tegen een geringe vergoeding uw bestaande EPROM bij het museum omruilen. Dit laatste kan bijvoorbeeld in het museum of op één van de evenementen waar het museum aanwezig is. Kijk in onze prijslijst voor de actuele prijsinformatie.
 
Ombouw naar 12,5 kHz raster
In de standaard uitvoering is de AEG Teleport alleen geschikt voor gebruik in een 25 kHz raster. Ofschoon dit voor vele toepassingen voldoen zal zijn, is soms toch wenselijk om het apparaat te gebruiken in een 12,5 kHz raster, vooral wanneer gebruik gemaakt wordt van de verschillende repeaters in Nederland. De volgende zaken moeten hiervoor worden aangepast:
  • Nieuwe software
  • Ander kristal in de oscillator
Het ombouwpakket van Museum Jan Corver bestaat dan ook precies uit deze twee componenten. Het plaatsen van de nieuwe EPROM is beschreven in de ombouwhandleiding zelf op bladzijde 2 en 3 en zal doorgaans geen problemen opleveren. Het oorspronkelijke kristal is 5,12 MHz en moet worden vervangen door een 6,4 MHz exemplaar.
 
Vervangen van het kristal
Het vervangen van het kristal in niet moeilijk maar kan wel lastig zijn vanwege de zeer kleine afmetingen van het spul. In de onderstaande tekeningen hebben we geprobeerd stap voor stap uit te leggen hoe je het beste te werk kunt gaan.
 
Verwijder de oscillator uit de porto

Aan de oscillator zit een stukje doorzichtig plastic waarmee het blokje gemakkelijk uit de behuizing kan worden getrokken.

 

Verwijder het metalen huis

Draai het blokje om en verwijder het printje uit het metalen huis door de vijf aangegeven solderingen los te maken. Het beste kun je hierbij het blokje vastzetten in een bankschroef. Druk vervolgens voorzichtig met een schroevendraaier de zijwand van het blokje naar buiten terwijl je de soldering verhit.

In de nevenstaande tekening is aangegeven waar de vijf solderingen zich precies bevinden. Wees voorzichtig want het printplaatje is erg klein en er bevinden zich bovendien enkele SMD componenten op die gemakkelijk los kunnen raken.

Zorg ervoor dat het metalen huis heel blijft, want we moeten dit straks weer om het printje solderen.

  
   Verwissel het kristal

Soldeer voorzichtig het originele 5,120 MHz kristal los van het printje en zorg ervoor dat de print en de overige componenten niet beschadigen. Soldeer het nieuwe 6,4 MHz kristal op de print en verwijder eventuele tinresten. Plaats het printje weer in de metalen behuizing en soldeer deze weer vast. Plaats het oscillatorblokje vervolgens weer in de porto en vervang de EPROM (als u dit nog niet had gedaan).
 

Afregelen
Als het voorpaneel op de juiste manier is teruggezet kunt u de porto uitproberen. Wacht nog even met het plaatsen van de achterplaat want misschien moet de oscillator nog worden bijgeregeld. Plaats de accu en schakel de porto in. Door de A of de B toets in te drukken ziet u dat de frequentie in stappen van 12,5 kHz verspringt. Controleer met een nauwkeurige meetzender of met een frequentieteller of het apparaat op de juiste frequentie staat. Als er een afwijking is kunt u dit bijregelen door voorzichtig het kerntje van de oscillator te verdraaien. Denk aan een passende trimsleutel en zorg ervoor dat het kerntje niet wordt beschadigd. Plaats tenslotte de achterplaat terug en schroef het apparaat weer dicht.
 
LET OP
Merk op dat het nieuwe kristal redelijk nauwkeurig en stabiel moet zijn om uiteindelijk de juiste frequentie in de 2-meter band te kunnen leveren. Een eenvoudig computerkristal van 6,4 MHz is daarom niet geschikt voor dit doel vanwege de ontoelaatbaar hoge tolerantie. Tijdens onze experimenten constateerden wij afwijkingen van zelfs 75 kHz op 145 MHz! Het kristal moet bovendien lager zijn dan normaal omdat het anders niet in de behuizing past.

 
Tenslotte nog even dit
Heeft u een leuke ombouw of toepassing voor uw TP-9 bedacht? Laat het ons weten. Via onze website kunnen andere amateurs er ook gebruik van maken. Stuur uw idee naar pe1bxl@amsat.org en wij zorgen voor de rest. Namens het hele team van Jan Corver wensen wij u veel en lang plezier met uw gemodificeerde Blauwe Baksteen.
 

Jan Corver (klik voor homepage) Rood gekleurde links zijn momenteel niet beschikbaar
© Copyright Museum Jan Corver Laatste wijziging: Last changed: Sunday, 09 June 2002 - 14:13 CET.